Balatoni árak 2025: Mennyibe kerülnek az ételek és italok az északi parton idén?


Egekben az árak, háromezer egy lángos, nincs ebéd vagy vacsora ötezer per fő alatt, az éttermek és a büfék az átlagember számára már megfizethetetlenek: nyár elején menetrendszerűen érkeznek a cikkek a méregdrága Balatonról, számmisztikai és lélektani határvonalakról, melyeket a magyarok többsége már nem hajlandó, vagy egyszerűen nem tud átlépni. A híradások szerint mindeközben a kiszolgálás minősége folyamatosan romlik, mert az idénymunkaerőt meg a vendéglátósok képtelenek megfizetni. De hogyan működik, milyen árakkal dolgozik, milyen nehézségekkel küzd valójában a Balaton-parti vendéglátás? Tulajdonosokat kérdeztünk, akik között van kis büfé és nagy étterem, több évtizedes múltra visszatekintő vendéglátóhely és frissen alapított vállalkozás üzemeltetője is. Cikkünk második részében az északi part vendéglátóit mutatjuk be.

Az előszezon nem hivatalos kezdetének közeledtével felfedezőutunkra indultunk a Balaton környékén, hogy ellátogassunk néhány helyi vendéglátóhelyre. Célunk az volt, hogy a tulajdonosokat a nyári szezon kihívásairól, az árakról és a munkáról faggassuk, valamint megtudjuk, mennyire éri meg számukra a szezonális üzletelés. Korábbi, déli-parti jelentésünk során Siófokon egy tradicionális vízparti büfé látványosságait fedeztük fel, Zamárdiban pedig egy időutazás keretein belül a hetvenes évek hangulatát idéztük fel. Balatonföldváron egy hangulatos presszó teraszáról csodáltuk a déli part lenyűgöző panorámáját, majd Balatonszemesen a hollywoodi sztárok és a hazai hírességek nyomdokaiba léptünk, felfedezve a hely varázsát.

Most északra indulunk. Úticéljainkat szándékosan véletlenszerűen választottuk ki, csupán annyit tartottunk szem előtt, hogy a lehető legszínesebb vállalkozási spektrumot tárhassuk a nagyérdemű elé.

A déli partot a szántódi rév közelében hagyjuk magunk mögött. A pünkösdi hosszú hétvégét megelőző csütörtökön a kikötő még üresen ásítozik, minden zárva tart, de már most izgatottan várjuk, hogy felférjünk a hajóra, amelyhez a délutáni menetrendünket igazítottuk. Reméljük, nem kell sokáig várakoznunk a következő, fél óra múlva induló járatra. Szerencsénk van: zökkenőmentesen átkelünk Tihanyon, és hamarosan Balatonfüreden találjuk magunkat. Itt a Tagore sétányon lévő Dock Bistró hívogatónak tűnik. Az étterem, amely az egyik oldalával a sétányra, a másikkal pedig az Esterházy strandra nyit, inkább elegáns étterem benyomását kelti, mintsem hogy egyszerű vízparti büfé lenne. Méretei is sugallják, hogy itt valódi nagyüzem zajlik.

Karácsony Zsolt, tulajdonos azt mondja, cégük több szempontból sem számít klasszikus Balaton-parti vendéglátós vállalkozásnak.

Két üzletünk található Balatonfüreden, amelyből az egyik a Dock, míg a másik a Mamma Mia kifőzde, amelyik egy nagyáruház területén működik. Ez az üzlet egész évben nyitva tart, csupán a piros betűs ünnepeken zárja be kapuit. Ez a helyszín rendkívül stabil alapot ad vállalkozásunknak, a másik pedig a főszezonban, körülbelül féléves időtartamban működik. Ezzel elérkeztünk a második különbséghez:

Bár a főszezon Balatonfüreden hagyományosan az iskolai vakáció kezdetétől, tehát június közepétől augusztus 20-ig terjed, mi mégis sokkal szélesebb időszakban tudjuk működtetni szolgáltatásainkat, mint például egy zánkai lángosos. Balatonfüred nem csupán a strandok vonzerejéről ismert, hanem gazdag kulturális élete is hozzájárul ahhoz, hogy az év bármely szakában érdemes ellátogatni ide.

Harmadrészt pedig rengeteget számít, hogy nyitva vagyunk a strand és a sétány felé is, így kánikulában innen, hűvösebb, esős időben pedig onnan tér be hozzánk több vendég."

A Dock étterem kínálatában a marhahúsleves ára 2690 forint, míg a tengeri hallevesért 4390 forintot kell fizetni. A gyrostál ára 4590 forint, és a bolognai spagetti is 4390 forintért rendelhető. A főételek árai 4890 és 6990 forint között mozognak, legyen szó grillzöldségekkel tálalt roston vagy rántott csirkéről, esetleg édesburgonyapürével kínált lazacról. A pizzák ára, a választott feltétektől függően, 3490 és 5490 forint között alakul. Ha frissítőre vágyik, egy korsó cseh világos sör 1890 forintba kerül, míg egy presszókávé ára 850 forint, és a cappuccino 1190 forintért kapható.

A Karácsony család 2006-ban indította el kalandját egy apró koktélbárral, amelynek helyszíne ma a Dock néven ismert hely. Tizenkét év elteltével bővítették a vállalkozásukat egy újabb üzlethelyiséggel, majd tavaly megszerezték a harmadikat is, amely az előző kettő közé ékelődött. Így alakították át a három kisebb helyiséget egy tágas, egyedi atmoszférájú hellyé.

Related posts