Kóstold meg a görög konyha igazi csodáját: az autentikus souvlaki és a krémes tzatziki receptjét! Ez a fogás nemcsak ízletes, hanem egyedülálló élményt is nyújt, amely felülmúlja a gyros ízvilágát. Fedezd fel a friss, zamatos húsok és a fűszeres, joghurto

A souvlaki és a tzatziki kombinációja friss és egészséges alternatívát kínál, szemben a gyakran olajban sült gyrosral, amelyet rendszerint sült krumplival vagy pitával tálalnak. Ez a párosítás nemcsak könnyedebb, hanem ízletesebb is, hiszen a zamatos hús és a krémes tzatziki tökéletesen kiegészítik egymást.
A souvlaki valóban a grillételek egyik megkerülhetetlen klasszikusa. Bár a hőmérséklet nem éppen nyárias, a grillszezon már beköszöntött, és ezzel együtt itt az idő, hogy újra élvezzük kedvencünk, a souvlaki ízletes falatkáit. Sokan talán nem is gondolnák, hogy a legjobb grillezési időszak nem a tikkasztó nyári forróság, hanem inkább a tavasz és az ősz, amikor a levegő hőmérséklete kellemesen mérsékelt, 20-25 fok körüli, így nem csak a grillezett ételek ízei bontakozhatnak ki, hanem mi is kényelmesen élvezhetjük a szabadban eltöltött időt. A souvlaki tehát nemcsak egy étel, hanem egy élmény, amely a baráti összejövetelek és a családi sütögetések fénypontjává válik!
Na de, az időjárás miatti aggodalmakat bízzuk a gazdákra, mi inkább maradjunk a gasztronómiánál! A souvlaki egy ínycsiklandó görög specialitás, amely lényege a nyársra húzott és grillen sütött hús. Ez a fogás nagyjából hasonlít a magyar rablóhúshoz, de van egy lényeges eltérés: míg a rablóhúsban zöldségek, mint például hagyma, paprika és padlizsán is találhatók, addig a souvlaki esetében ezek hiányoznak. Persze, senki sem akadályozhat meg abban, hogy kedvünkre zöldségeket is adjunk hozzá, ha úgy tartja kedvünk!
Eredetileg a souvlaki sertéshúsból készült, ami indokolt választás, hiszen a sertés zsírtartalma a megfelelő állapotban tartja a húst, nem szárad ki, nem ég meg. Mostanában azonban egyre gyakrabban készül a souvlaki csirkéből és borjúból, meg hát, bármilyen húsból, amihez hozzá lehet jutni. A souvlaki ugyanis egy kézenfekvő és könnyen elkészíthető étel, sokkal egyszerűbb, mint például egy ragut elkészíteni.
Az eredeti recept alapján a kockára vágott húst egyszerűen bepácoljuk, fémnyársra húzzuk, majd a faszén vagy grillrács fölött készítjük el. De a lényeg, mint sok más grillételnél, itt sem csupán a húson rejlik (bár ezzel sokan vitatkoznának), hanem sokkal inkább abban, hogy mivel tálaljuk. A souvlakihoz hagyományosan tzatziki készül, ami igazán remek választás: az íze és állaga tökéletesen összehangolódik a szaftos hússal. Ez a frissítő szósz görög joghurtból, uborkából és fokhagymából készül, és az ízét kaporral és mentával egészítik ki, majd végül egy bőséges olívaolajlocsolással koronázzák meg.
Bármilyen húsból is készítsük, az eljárás és a fűszerezés ugyanaz. Természetesen, mint minden mediterrán étel, a souvlaki is elképzelhetetlen jó sok zöldség nélkül, úgyhogy elő a paprikákkal, paradicsomokkal, salátákkal!