Kadarkával és kékfrankossal a világ élvonalába - Ünnepeljük a legendás birtok 30. születésnapját!


A rendszerváltozás utáni időszak vállalkozói szelleme hozta létre azt a döntést, amely mára a Heimann Családi Birtokot Magyarország egyik kiemelkedő vörösbor-termelőjévé emelte.

A Heimann család gyökerei egészen 1758-ig nyúlnak vissza Szekszárdon, azonban a birtok igazi története az 1990-es években vette kezdetét. Ekkor döntött Heimann Zoltán és felesége, Ágnes, hogy a rendszerváltozás adta lehetőségeket kihasználva újjáélesztik a család hagyományos borászatát.

A 80-as évek végén megszülettek a gyerekeink, Zoli (1987) és Gábor (1990), és Ágival minket is elért a "rendszerváltozás" vállalkozási láza. Éreztük, hogy kellene valamit vállalkozni, és így adta magát, hogy csináljunk egy BT-t és palackozzunk le valamennyi bort

- emlékezett vissza Heimann Zoltán a kezdetekre közösségi oldalán megosztott bejegyzésében, melyben a harmincéves családi birtokot ünnepli.

A birtok újraindítása és felépítése 1990-ben indult 0,6 hektáron, egy 10 méteres kis pincével, szülei sok-sok segítségével. A szerény kezdetek után ma már 25 hektár szőlőt művelnek Szekszárd dűlőin.

A kizárólag családi tulajdonban lévő szőlészet és borászat sikeresen ötvözi a szekszárdi és sváb borkészítési hagyományokat a mai kor minőség felé elkötelezett technológiai elvárásaival. A birtokot jelenleg ifj. Heimann Zoltán vezeti, aki 2016-ban vette át azt szüleitől.

Ifj. Heimann Zoltán Geisenheimben, Németországban folytatta tanulmányait, ahol a szőlészeti tudományok terén szerzett tudományos alapokat. Ezen kívül Franciaország, Olaszország és Ausztrália szőlőültetvényein gyűjtött tapasztalatokat, amelyek gazdagították szakmai látókörét. Jelenleg egy 25 hektáros birtok irányítását végzi, ahol szenvedélyesen dolgozik a régió hagyományos szőlőfajtái, mint a kadarka és a kékfrankos újjáélesztésén, hogy megőrizzék és népszerűsítsék a helyi borkultúrát.

A birtok az Iván-völgy csúcsán helyezkedik el, ahol a munkálatok jelentős részét a mai napig jellemzően kézi erővel végzik. A szőlészetben a gyomírtók teljes mellőzése mellett a kézi kapálás, a zöldmunkák és a szőlővel való harmonikus együttélés áll a középpontban.

Related posts