Elhasználódott, szennyezett, rozsdával borított konyhai felszerelések – A fogyasztóvédelmi hatóság több mint ezer büntetést szabott ki.


A fogyasztóvédelmi hatóság az ország területén több mint 2000 gazdasági szereplőt vizsgált meg az utolsó öt nap során, és összesen hatmillió lej értékben rótt ki bírságokat. Az ellenőrzések során feltárt problémák között szerepelnek olyan kávéautomaták, amelyek nem kapcsolódnak az ivóvízhálózathoz, valamint lejárt szavatosságú tisztítószerek is.

Az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) ellenőrei az elmúlt öt nap során országos szinten több mint 2000 gazdasági szereplőt ellenőriztek, és számos szabálytalanságot tártak fel, köztük olyan kávéautomatákat, amelyek nem voltak csatlakoztatva az ivóvízhálózathoz, lejárt szavatosságú tisztítószereket, biztonsági hiányosságokat az éttermekben, illetve erősen elhasználódott, szennyezett vagy rozsdás berendezéseket.

A felfedezett szabálytalanságok következtében 1361 bírságot szabtak ki, amelyek összértéke körülbelül 6,14 millió lej. Ezen kívül 28 gazdasági szereplő tevékenységét ideiglenesen felfüggesztették, amíg a feltárt hiányosságokat nem szüntetik meg – áll a hatóság pénteki közleményében, amelyet a News.ro idéz.

A leggyakrabban tapasztalt problémák közé tartozott, hogy egyes kávéautomatákat nem csatlakoztattak az ivóvízhálózathoz, több helyen lejárt szavatosságú nem élelmiszeripari termékeket - például tisztítószereket - találtak, illetve a kristályüveg termékek nem feleltek meg a címkézési előírásoknak, mivel hiányzott róluk a jogszabályban meghatározott ezüstszínű, négyzet alakú jelölés. Az ellenőrök több vendéglátóegységben is biztonsági és higiéniai hiányosságokat észleltek: gyakori volt a rossz állapotban lévő hűtőberendezések használata, a kopott tömítések, valamint az olyan eszközök alkalmazása, amelyek elhasználódottak, szennyezettek, rozsdásak vagy ételmaradványokat tartalmaznak. Ezenkívül több esetben találtak olyan élelmiszereket, amelyek fogyaszthatósági ideje már lejárt.

A hatóság különféle szabálytalanságokat tárt fel. Néhány növényi és állati eredetű terméknél az azonosító információk hiánya volt megfigyelhető, míg több vendéglátóhely nem nyújtott pontos, teljes és megbízható tájékoztatást az étlapjukon szereplő ételekről. Emellett az alapanyagok eredetére és nyomon követhetőségére vonatkozó adatok is hiányoztak. Számos helyszínen a gyártók által előírt tárolási feltételeket és hőmérsékleteket sem tartották be. A fogyasztói tájékoztatás szempontjából is számos hiányosságot fedeztek fel, például nem voltak elérhetőek a román nyelvű fordítások, a promóciós időszakokat nem tüntették fel, és az árakkal, valamint a fogyasztók számára lényeges információkkal kapcsolatos adatok sem voltak megfelelően feltüntetve.

Related posts